Ob 90 letnici organiziranega čebelarstva na Kočevskem

Kočevski čebelarji smo ob 90 letnici čebelarstva na kočevskem podarili občini Kočevje skulpturo medveda, izdelek kočevskega rezbarja g. Matija Kobola
Kočevski čebelarji smo ob 90 letnici čebelarstva na kočevskem podarili občini Kočevje skulpturo medveda, izdelek kočevskega rezbarja g. Matija Kobola

Kočevske čebelarke in čebelarji, smo ob 90 letnici organiziranega čebelarstva na Kočevskem v Likovnem salonu v Kočevju pripravili zanimivo razstavo čebelarske opreme in Čebelarskega orodja. Razstavo smo popestrili z odličji čebelarjev in fotografijami, ki so nastale v okviru projekta Čebela – medovite rastline – čebelar. Med njimi so bile razstavljenetudi tri moje fotografije, ki so leta 2008 prejele nagrado ČZ Slovenije.
Moja nagrajena fotografija ki je bila razstavljena v Likovnem salonu v Kočevju Moja nagrajena fotografija ki je bila razstavljena v Likovnem salonu v Kočevju Moja nagrajena fotografija ki je bila razstavljena v Likovnem salonu v Kočevju
Tri moje nagrajene fotografije so bile razstavljene v Likovnem salonu v Kočevju

Ob občinskem prazniku Občine Kočevje so v četrtek 24. septembra 2009 razstavo odprli, kočevski župan g. Janko Veber ter najstarejša čebelarka in čebelar ČD Kočevje gospa Ana Majerle ing. Tone Šercer. Odprtje razstave so popestrili pevci MPZ Svoboda iz Kočevja.Prireditev je odlično povezovala gospodična Laura Poplašen.
Otvoritev čebelarske razstave v Likovnem salonu v Kočevju
Otvoritev čebelarske razstave v Likovnem salonu v Kočevju

Po tem dogodku, smo se čebelarji in gostje preselili v gostišče Marof,kjer smo ob visokem jubilejuprejeli zlato odličje Antona Janše. Odličje nam je podelil tajnik ČZ Slovenije g Anton Tomec. Ob tej priložnosti so nam čestitali in podarili simbolična darila tudi predsedniki iz sosednjih ČD (Črnomelj, Ribnica, Trebnje, Velike Lašče ter predstavnik ČD Novo Mesto in dolenjsko - belokranjske zveze P P Glavar).

Prva stran Stran z mojim vpisom
Prva stran

Stran z mojim vpisom

ČD Kočevje je nato Občini Kočevje podarilo v zahvalo za njen prispevek in pomoč ČD skozi desetletja in ob tem trenutku, največjo skulpturo medveda. Manjša medveda je podarilo ČZS in regijski čebelarski zvezi P. P. Glavarja, številnim drugim pa pisna priznanja. Kočevski čebelarji so odličja Antona Janše prejeli že na svojem občnem zboru.
Predsednik ČD Kočevje Stanislav Knežič predaja skulpturo medveda tajniku ČZ Slovenije g. Antonu Tomecu
Predsednik ČD Kočevje Stanislav Knežič predaja skulpturo medveda tajniku ČZ Slovenije g. Antonu Tomecu

V petek 25. septembra je na povabilo kočevskih čebelarjev ob jubileju dr. Peter Kapš, v Šeškovem domu predaval o dobrodejnosti meda za zdravje človekovega organizma. Ob tej priložnosti je priznani strokovnjak udeležencem podaril več svojih knjig.
Dr. Peter Kapš v Šeškovem domu med predavanjem o medu in učinkih na človeški organizem
Dr. Peter Kapš v Šeškovem domu med predavanjem o medu in učinkih na človeški organizem

Razstava s pokušino Kočevskega medu, medenega peciva, medenega likerja in medice je bila odprta od 24. 09. – 03.10. 2009. Ogledalo si jo je veliko število občanov. Nekateri so bili nad vsebino razstave navdušeni, kar se da razbrati iz knjige vtisov. Čebelarji smo bili posebno veseli obiska naših najmlajših iz različnih skupin v vrtcih, učencev iz osnovnih šol in dijakov poklicne šole, ki so bili navdušeni nad okusi Kočevskega medu. Najmlajši iz vrtcev, posebej skupina Čebelice so nas med razstavo v Likovnem salonu obiskali večkrat in se tudi najdlje zadržali na pokušini različnih medov naših čebelarjev.
Likovni salon - Med otvoritvijo razstave Najmlajši na obisku razstave
Likovni salon - Med otvoritvijo razstave

Najmlajši na obisku razstave

Vrhunec praznovanja je bil v ponedeljek, 5. oktobra 2009, ko je župan g. Janko Veber kočevskim čebelarjem v Šeškovem domu izročil najvišje občinsko priznanje - zlato priznanje Občine Kočevje.
Podelitev Zlato priznanje občine Kočevje Šeškov dom je bil poln. Spredaj sedijo nagrajenci
Podelitev Zlato priznanje občine Kočevje

Šeškov dom je bil poln. Spredaj sedijo nagrajenci

Praznovanje ob 90 letnici organiziranega čebelarstva na Kočevskem smo sklenili z biltenom v katerem je med drugim objavljen ponatis zgodovinskega besedila, o organizaciji prvega čebelarskega predavanja - to je bilo 6. julija leta 1919 v Predgradu. Poleg tega je v biltenu še marsikaj zanimivega med drugim je predstavljenih več kot sto čebelnjakov in njihovih lastnikov - čebelarjev, ki so naseljeni z najkoristnejšo opraševalko narave – našo avtohtono čebelo - Kranjsko sivko.

Foto in tekst Branko Obranovič

Pišite mi !!!