Zakladi čebeljega panja

CVETNI PRAH, PELOD ali OBNOŽINA
je izredno hranilna snov, ki jo na različnih cvetovih nabirajo čebele. Na zadnjih nožicah ga prinesejo v panj ter v celicah satja shranijo, podobno kot med. Čebele cvetni prah potrebujejo za lastno prehrano in za prehrano zalege. Zdravilni učinki cvetnega prahu na človeško telo so: ureja delovanje črevesja, spodbuja tvorbo hemoglobina, izboljšuje razpoloženje in olajšuje duševno delo. Cvetni prah izboljšuje prekrvavitev možganov, izboljšuje vid, deluje proti izpadanju las in pomaga bolnikom z obolelo prostato. Cvetni prah ne prenašajo vsi ljudje enako dobro, zato je potrebno pri uživanju najprej ugotoviti , koliko in v kakšni meri ga bomo zaužili. Najprimernejše je, da ga zaužijejo skupaj z medom v čaju.

Osmukalniki na bradah čebelnjaka Osmukalniki za pobiranje cvetnega prahu se na panje namestijo spomladi, ko je v naravi v izobilju cvetnega prahu.

PROPOLIS ali ZADELAVINA
je smolast čebelji proizvod, ki ga čebele proizvedejo s pomočjo žlez slinavk. Propolis je sestavina smole, voska, eteričnih olj in cvetnega prahu. Propolis je uporaben proti bakterijam, virusom in glivicam. Razredčen je s 70% alkoholom. Za zdravljenje sluznice želodca, požiralnika in črevesja uporabljamo 8-10 kapljic na kocki sladkorja ali v pol dcl. mlačne vode.

Propolis ali zadelavina pobrana na okvirjih in mrežicah ter vratih panja Propolis ali zadelavina pobrana na okvirjih in mrežicah ter vratih panja.

MATIČNI MLEČEK
je izloček goltne in čeljustne čebelje žleze mlade čebele stare od 5 do 12 dni. Z matičnim mlečkom hranijo čebele najmlajše ličinke, matico – kraljico pa vse njeno življenje. Matični mleček je bledo rumene barve, gosto tekoč, njemu značilnega vonja in kiselkastega okusa. Vsebuje do 18% beljakovin, okoli 10% maščob, okoli 15% ogljikovih hidratov, aminokislin 15% Od vitaminov pa vsebuje največ vitamina B, pa tudi vitamine H, D, A, C, K in nekaj vitamina E, ter mineralne snovi v obliki soli: železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor. Vsebuje še nekaj sladkorjev in kislin za katere menijo, da pripomorejo k daljšemu življenju (življenska doba matice, ki je hranjena samo z matičnim mlečkom je 45x daljša od čebele). V matičnem mlečku so snovi, ki zavirajo razvoj bakterij in plesni. Za 1 kg matičnega mlečka moramo izprazniti več kot 2'000 matičnikov. Pridelava matičnega mlečka je zahtevna tehnologija, ki jo premorejo le redki čebelarji. Med uporabo mora biti matični mleček shranjen v hladilniku pri 2-4°C, pred uporabo pa ga običajno hranimo v zamrzovalniku. Najbolje je, da ga zaužijemo presnega, do 7g na dan. S plastično ali leseno žličko (ne kovinsko) ga damo pod jezik. Pod jezikom ga telo posrka in že po nekaj minutah počutimo blagodejno poživitev v telesu. Okus ob zaužitju je pekoč, kar je znak, da je matični mleček pristen in nerazredčen.

Voščene skodelice na satnih okvirjih za pobiranje matičnega mlečka Voščene skodelice na satnih okvirjih za pobiranje matičnega mlečka

Pišite mi !!!