ČEBELJI PANJ – DOMAČA LEKARNA

TOPLA MEDICA
pomaga pri krču glasilk.

TOPEL LIPOV ČAJ Z VELIKO MEDU
nam pozdravi hripav glas.

DOBRO ZMLETI LEŠNIKI Z MEDOM
jemo vsake pol ure po eno žličko pri slabokrvnosti.

NASVET S ČEBULO
500 gramov dobro zrezane čebule skuhamo v vodi, ki smo ji dodali 200 gramov sladkorja. Ko je masa skuhana, jo nekaj časa pustimo stati in ji nato dodamo 150 gramov medu ter premešamo. Pri močnem kašlju jo jemo vsake pol ure po eno žličko.

KADAR NAS TIŠČI V PRSIH
si pomagamo z mešanico nastrganega hrena in enake količine medu. Pred spanjem pojemo eno žličko mešanice.

KUŽNE BOLEZNI
odprto, natrgano, razpokano, nečisto kožo, srbenje in izpuščaje prav uspešno zdravimo z medenimi obkladki. Ker so te bolezni pogosto posledica nečiste krvi, med uživamo z različnimi napitki ali čaji.

ČIRE ZDRAVIMO KOT GNOJNE RANE
Na čir damo v kašo stolčeno črno redkev, pomešamo z medom. Maso nekoliko ogrejemo in z njo obložimo obolelo mesto.

OPEKLINE IN OPARNINE
zdravimo z obkladki iz meda, saj potem ne delajo mehurjev in se zacelijo brez brazgotin. Enako velja za sončne opekline.

PRI HUJŠIH IZGUBAH KRVI
nas med okrepi in obnovi kri. Na dan po požirkih spijemo dve do tri skodelice presličnega čaja ki smo ga osladili z dvema čajnima žličkama medu na skodelico.

ZA BOLJŠE ODVAJANJE
pripravimo napitek. Kamilično cvetje poparimo, pustimo stati 5 minut, odcedimo in primešamo eno čajno žličko medu in žličko lanenega olja. Čaj pijemo mlačen po požirkih, pri hujši zaprtosti na dan popijemo 2-3 skodelice čaja. Lahko in koristno odvajalo za otroke je janežev čaj z medom, močneje pa bo deloval sok rabarbare, oslajen z medom.

JABOLČNIK IN MED
Mešanica pomaga proti raznim vnetjem, srčnim boleznim, rakavim obolenjem pa tudi pri hujšanju.

HOLESTEROL
mastno hrano je mogoče uravnavati z uživanjem posebnega, vročega čaja, narejenega iz dveh skodelic vode dveh jedilnih žlic medu in treh žlic jabolčnika.

SRČNE BOLEZNI
izognete se jih lahko ali pa jih omilite z rednim uživanjem skodelice jabolčnika, v katero ste vmešali čajno žličko medu. VISOKI KRVNI TLAK: dnevno popijte mešanico iz dveh delov jabolčnika in enega dela medu. HUJŠANJE: odvečnih kilogramov se boste znebili enega za drugim, če boste dnevno pred obrokom užili dietni koktejl, sestavljen iz petih delov jabolčnika in enega dela medu.

Jabolčnik z medom
Jabolčnik z medom
Med pakiran v kozarčke po 20 g
Med pakiran v kozarčke po 20 g
Sveče iz čistega čebeljega voska
Sveče iz čistega čebeljega voska

RECEPTI IZ STARE SKRINJE

MED KOT SREDSTVO ZA UMIRJANJE ŽIVCEV
zvečer, pred spanjem zaužijemo dve žlički dobrega tekočega ali strjenega medu. Med naj bo hladen. Ne pojemo ga takoj, temveč ga zadržujemo v ustih toliko časa, da se ogreje do telesne toplote in dobro pomeša s slino. Pri nekaterih pomaga že prvi večer, pri drugih z zelo razbolelimi živci pa čez nekaj dni.

MED – SREDSTVO ZA OKREPITEV PO PRESTANI BOLEZNI
med je v človeškem organizmu izredno lahko prebavljiv. Poleg sladkorjev vsebuje tudi železo in druge mineralne snovi, ki so potrebne za okrepitev organizma po bolezni ali pa slabotnim otrokom. Zlasti je priporočljiv temnejši med. Na črnem kruhu, namazanim s surovim maslom, je zelo krepka hrana. Tako lahko použijemo mnogo več medu, kot pa če uživamo samega.

MED PRI OPEKLINAH, ZAPRTJU, OSLOVSKEMU KAŠLJU TER SRBEČICI
pri opeklinah, ki jih takoj namažemo z medom, ne nastanejo mehurji. Proti hripavosti, gripi in vratnim boleznim pomaga tekočina za grgranje. Napravimo jo iz treh žlic medu, dveh žlic vinskega cveta in žlice vode. Vse vroče pomešamo. Dobro je tudi, če grgramo in pijemo lipov čaj, v katerem smo raztopili žlico medu kar povzroča potenje. Pri zaprtju pomaga kozarec hladne vode, ki ji je primešan med. Tekočino pijemo po malem ves dan. Pri oslovskem kašlju kuhamo v pol litra vode 15 g timijana tako dolgo, dokler se voda ne pokuha na četrt litra. Nato dodamo še 100g medu. Vsako uro damo otroku žlico te tekočine. To zdravilo skoraj vedno učinkuje. Še bolje pa je, če dobimo kje timijanov med . Pri srbečici pijemo medeno pijačo, ki smo jo napravili tako,da smo raztopili v vodi primerno količino medu. Zjutraj, opoldne in zvečer spijemo kozarec te medene pijače.

MED KOT MAZILO ZA RANE
že stari Egipčani, Grki in Rimljani so uporabljali med kot mazilo za rane in opekline. Ran ne smemo umivati z vodo, ker bi se utegnile okužiti. Zato je bolje, če vzamemo med in ga namažemo 2 mm debelo na čisto gazo in z njo potem čisto rano zavijemo. Večje zastarane rane je treba zdraviti kirurško.

MED KOT LEPOTILO IN RAZKUŽILO
v srednjem in tudi še v novem veku so se žene bogatinov kopale v vodi, ki so ji primešali precej medu. S tem so ohranile svojo lepoto, svežost in mladostni obraz. Danes uporabljajo ženske različna sredstva za nego kože. Mazilo si lahko napravijo same. Vzeti je treba le nekoliko medu in ga zmešati z glicerinom. Bolj bo učinkovalo kot marsikatero pravo in drago lepotilo. Mladostni obraz si ohranimo, če ga vsak dan pred počitkom umijemo z medeno vodo. Pege odstranimo, če obraz večkrat zaporedoma pred spanjem natremo s tekočo kremo. To dobimo tako, da zmešamo dve žlici medu, dve žlici glicerina in dve žlici limoninega soka.

MED KOT ZDRAVILO ZA BOLNE OČI
če imamo vnete oči, raztopimo v žlici tople vode nekaj kapljic tekočega medu. Raztopino premešamo in kanemo 4 krat na dan, zlasti pa zvečer pred spanjem 3 kapljice te tekočine v oko. Čez nekaj časa obrišimo kar se je izcedilo iz oči. To ponavljamo nekaj dni. Med pomaga tudi pri krmežljavosti in ječmenu na očeh.

Prostor za taljenje kristaliziranega medu pri temperaturi 40°C
Prostor za taljenje kristaliziranega medu pri temperaturi 40°C
Osnova za graditev satja
Osnova za graditev satja
Čipke v obliki znaka blagovne znamke KOČEVSKI MED
Čipke v obliki znaka blagovne znamke KOČEVSKI MED
Pišite mi !!!