Objava mojih fotografij in člankov v strokovni literaturi

V letu 2005 sem na prošnjo urednika Slovenskega čebelarja g. Janeza Miheliča pisal za slovensko čebelarsko revijo Slovenski čebelar vsakomesečna opravila v AŽ panju. Tako kot piše vsak avtor mesečnih opravil na svoj način sem tudi jaz malo drugače kot drugi, pisal mesečna opravila na svoj način. Slovenski čebelar Tekst sem podkrepil s fotografijami in od čebelarjev prejel kar nekaj pohvalnih sporočil. Na koncu vsakih opravil za tekoči mesec je tekstu dodan Čebelarski pregovor. Opravila si lahko vsakdo kdor prebira mojo spletno stran tudi prečita na naslovu: Mesečna opravila v AŽ panju. Slovenski čebelar je na svojih straneh objavil tudi prispevka: Pridelava medu v satju s sokom rdeče pese katerega čebele gradijo v kozarcih in Kako predelati star AŽ panj v sušilec za cvetni prah, sadje in zelišča.
Vsi teksti so bili podkrepljeni z fotografijami katere sem posnel z digitalnim fotoaparatom.
Ker pa mi je makro fotografija pri srcu in mi je poleg čebelarjenja hobi sem letošnje leto poslal s pomočjo prijatelja čebelarja Jožeta Šimeca belokranjca, ki čebelari v Tomišlju pri Ljubljani z NP tipa GJ dve fotografiji Švedski čebelarski reviji BITIDNINGEN. V veliko veselje mi je bilo, ko sem iz Švedske revije dobil avgusta 2005 obvestilo, da so objavili na naslovnici fotografijo mrtve čebele - Kranjske sivke na cvetu marjetice. Ob sporočilu sem od Švedske čebelarske revije dobil darili, dve reviji Bitidningen, kapo in nož za odpiranje panjev.
Mana se v nekaj dneh strdi in kristalizira. Vidni sta nekaj dni stara in sveža mana.
Mana se v nekaj dneh strdi in kristalizira.
Vidni sta nekaj dni stara in sveža mana.
Neurje s točo tudi v čebelarstvu povzroči veliko škodo. Tako je lani po poletnem urju neurju pred panji za vedno ostalo na tisoče čebel.
Neurje s točo tudi v čebelarstvu povzroči veliko škodo.
Tako je lani po poletnem neurju pred panji za vedno
ostalo na tisoče čebel.
Kranjska sivka na travniški paši - travniška kadulja
Kranjska sivka na travniški paši
travniška kadulja
Že naslednji mesec to je v začetku oktobra 2005 sem dobil iz Švedske revije sporočilo, da so na naslovnici objavili še eno fotografijo Prilet čebele na cvet iz reportaže fotografij o "zadnjem letu zimske čebele". Tudi tedaj sem prejel dva izvoda revije Bitidningen, kapo in dvoje nogavic s poslikavo srečne čebelice Maje.
Kranjska čebela na  jesenski paši - na bršljanu
Kranjska čebela na jesenski paši
na bršljanu
Primerni izdelki za otroke, ki bodo v zrelih letih kupci čebeljih pridelkov.
Primerni izdelki za otroke,
ki bodo v zrelih letih kupci čebeljih pridelkov
Z odličji si čebelarji privabimo kupce
Z odličji si čebelarji privabimo kupce
In kako sem posnel fotografije ?
Fotografije, skupaj jih je 13 sem posnel v Podnu v občini Kostel kjer imam čebelnjak. Posnetki so narejeni v začetku marca 2005 le nekaj metrov od mojega čebelnjaka MA-JA. Ob čebelnjaku je tedaj cvetelo le nekaj marjetic. In na eno od njih se je vsedla onemogla in od zime ostarela čebela.
Naslov reportaži sem dal : Zadnji let zimske čebele. Več o reportaži si lahko ogledate na strani: Zadnji let zimske čebele kjer je tekst pisan v prvi osebi.
Mislim, da to ni moja zadnja objavljena fotografija na temo čebele in čebelarstva.


Švedska čebelarska revija Bitidningen
Prva stran
Švedske čebelarske revije Bitidningen
Moja fotografija na naslovnici Švedske čebelarske revije Betidningen za mesec julij in avgust.
Fotografija, ki je zadnja iz serije 13 fotorgafij reportažne fotografije prikazuje kako je čebela umrla na cvetu marjetice. Posneta je bila marca 2005 pred čebelnjakom v Podnu v občini Kostel.
Švedska čebelarska revija Bitidningen

Notranja stran
Švedske čebelarske revije Bitidningen

Švedska čebelarska revija Bitidningen
Prva stran
Švedske čebelarske revije Bitidningen
Druga moja objavljena fotografija iz serije 13. fotografij Zadnji let zimske čebele na naslovni strani št. 9 Švedske čebelarske revije Bitidningen.
Posnetek prikazuje čebelo v trenutku, ko se je vsedla na cvet marjetice.
Švedska čebelarska revija Bitidningen
Notranja stran
Švedske čebelarske revije Bitidningen


Darila ob prvi objavi fotografije

Darila ob drugi objavi fotografije

Pišite mi !!!