Čebelarstvo MA - JA se predstavi

Če ravno sem življenje čebel spoznal dokaj pozno (pri 38. letih), sem vedno živel z naravo. Že kot osnovnošolec sem imel doma na balkonu v zabojčkih čmrlje. Dolga leta pa se ukvarjam z vzgojo hrušk v steklenicah. Ravno sadje je tisto zaradi katerega sem hotel čim več oplojenih cvetov in lepih plodov v steklenicah. Brez pridnih čebelic pa to ni šlo.

Čebelnjak MA – JA , prevozna enota in kontrolni panj (V ozadju Kostelski grad)
Čebelnjak MA – JA , prevozna enota in kontrolni panj
(V ozadju Kostelski grad)
Starejši čebelar g. Veselič Jože iz Livolda pri Kočevju, ki sedaj pomaga čebelariti (zaradi starosti) svojemu zetu, mi je podaril prvo čebeljo družino. Čebeljo družino na sedmih satih mi je podaril spomladi leta 1988.
In tako se je začelo.
Popolnoma neuk z delom pri čebelah sem z veliko vnemo prebiral čebelarsko literaturo in jo vnašal v prakso.

Še isto leto sem si naredil iz ene družine dve.
Leta 1989 sem kupil star čebelnjak za 15 deset satnih panjev. Ker pa pri meni v Šalki vasi ni pravega spomladanskega razvoja sem iskal v bližini Kočevja primeren kraj za postavitev novega čebelnjaka. Po nekajletnem iskanju sem se odločil za domačijo moje mame v vasi Poden ob mejni reki Kolpi v občini Kostel. Okolje je zelo primerno za čebelarstvo saj je brez industrije in avtocest.

Leta 1995 sem z ženino pomočjo postavil čebelnjak za 21 čebeljih družin na 10 satih in 12 na sedem satih. Družine sem v čebelnjak preselil na nove panje katere je izdelal g. Krže na Vrhniki. Poleg čebelnjaka sem postavil leta 1997 paviljonček za kontrolni deset satni panj, ki je stalno na tehtnici. Z njim poleti kontroliram dnevni donos medičine, pozimi pa porabo hrane. Družine na sedem satih imam spomladi za prodajo v kolikor jih ne uporabim ob morebitnih izgubah čebeljih družin v svojem čebelarstvu.
V letu 1997 sva z ženo za potrebe čebelarstva zgradila točilnico za med velikosti 30 m2 na prostoru kje je nekoč stal kozolec toplar. Brunarico smo podkletili. V kleti je na prostoru 6×5 m točilnica in shramba za med in satje katerega jeseni premrznem v hladilni skrinji ter ga v vrečah zaprtega shranim na policah.
Spomladi 1999 leta sem od čebelarja iz Ljubljane kupil enoosno prikolico za prevoz 12 AŽ deset satnih panjev. Zaradi povpraševanja kupcev po več vrstah medu uporabljam prikolico za prevoze čebel na pašo akacije in kostanja v Belo Krajino in na lipo in hojo v okolico Kočevja.


Leta 2003 sem se poizkusil tudi z nakladnimi panji tipa GJ. Uporabljam dva s tremi nakladami za pridobivanje medu s sokom rdeče pese in za gradnjo satja v kozarcih.
Sedaj tako čebelarim z 36 pridobitnimi in 12 rezervnimi čebeljimi družinami. Sem član Čebelarske zveze Slovenija (ČZS) in Kočevskega čebelarskega društva ter Društva za zaščito geografskega porekla in promocijo Kočevskega medu po novem ZDRUŽENJA KOČEVSKI MED v katerem sem med drugim tudi ustanovni član.
V začetku leta 2005 smo naše čebelarstvo registrirali kot dopolnilno dejavnost na kmetiji z nazivom ČEBELARSTVO MA-JA. V ta namen smo si uredili manjšo prodajalno čebeljih dobrot, kar je vidno na fotografijah.
Čebelarstvu posvečam resnično ves prosti čas katerega je vedno premalo.

Pišite mi !!!