Med od A do Ž

Na teh straneh si lahko ogledate kako poteka razvoj čebelje družine in pridelava medu

Maja in junija, ko nastopi zaradi preobilice čebel v panju rojilna doba se polovica čebel odloči, da si poišče nov dom. Čebele se s staro matico usedejo na bližnje drevo(v tem primeru na češnjo). Tako dobimo roj, ki ga oberemo in naselimo v panj. Roj na drevesu

Naš čebelnjak s paviljončkom in kontrolnim panjem na tehtnici Panji zloženi v skladovnico so čebelnjaki. Veliko čebelarjev panje pobarva z najrazličnejšimi barvami. Nekateri čebelnjaki imajo v Sloveniji najrazličnejše motive. Te motive imenujemo panjske končnice.

Čebele v pašnem obdobju nabirajo medičino ali mano, ki jo v panjih predelajo v med. Presežke medu čebelar pobere in porabi za svoje potrebe ali potrebe svojih strank (kupcev).
Polno satje znosi v točilnico.
Jaz z dvema polnima satoma medu

Točilnica kjer se začne pripravlja večina dobrot iz medu. V točilnici pridna gospodinja s posebnimi vilicami ali nožem odpre pokrovce na polnem satju ter nato s pomočjo točila iztoči zreli med iz satja. Med natoči v posode v katerih med stoji nekaj dni, da se v medu dvignejo morebitni koščki satja. Nato se med natoči v čiste kozarce, da ne izgubi arome.

Na prodajnih mestih, doma in na raznih prireditvah se med prodaja pakiran v različno embalažo. Prednovoletna sobota na mestni ploščadi v Kočevju
Prednovoletna sobota na mestni ploščadi v Kočevju

Pišite mi !!!