KAKO PRIDELATI MED V SATJU S SOKOM RDEČE PESE

Tokrat vam želi ČEBELARSTVO MA - JA na kratko opisati postopek kako smo prišli do novega izdelka na naši prodajni polici.
Postavljeni kozarci s trakovi satnic na GJ panj
Postavljeni kozarci
s trakovi satnic
na GJ panj
Med s sokom rdeče pese smo začeli pridelovati leta 2002, leta 2004 pa še med v satju s sokom rdeče pese, katerega čebele gradijo v kozarcih.
Postopek pridelave poteka v kozarcih, ki so nastavljeni na nakladnem panju tipa GJ. Sam v ta namen uporabljam dva nakladna panja. V enem pridobivam med s sokom rdeče pese, v drugem pa čebele gradijo satje v kozarcih s prostornino 720 ml.
Rdeča pesa med rastjo
Rdeča pesa med rastjo
Za tiste, ki boste hoteli pridelati ta zanimiv, privlačen in zdrav čebelji pridelek, je začetek maja pravi čas, da posejete rdečo peso. Priporočam, da peso posejete v zemljo, na kateri že nekaj let niste uporabljali kemičnih sredstev za dognojevanje ali uničenje plevelov.
Za pripravo panja vam predlagam, da si izberete zelo močno družino v dveh nakladah.
Za zgornjo naklado si iz vezane plošče izdelajte nosilec in vanj izvrtajte luknje v velikosti grla kozarca. Izvrtajte toliko lukenj, kolikor kozarcev nameravate postaviti. Sam sem za ta namen izvrtal 18 lukenj.
Izberimo si najmočnejšo družino
Izberimo si najmočnejšo
družino
Nosilna plošča za kozarce
Nosilna plošča za kozarce
Predno kozarce postavimo na nosilno ploščo, si za vsakega pripravimo po dva, centimeter široka trakova satnic in ju s toplim voskom pripnemo na dno kozarca. Ko kozarec poveznemo na nosilno ploščo, trakovi satnic prosto visijo z dna kozarca v smeri proti matični rešetki. Pod nosilno ploščo moramo obvezno vstaviti matično rešetko, da nam matica ne zaide v kozarce.
Zelo pomembno pri gradnji satja v kozarcih je, da čebele gradijo satje v temi in na toplem. Zato kozarce pokrijemo z zabojem in pokrovom tretje naklade. Vse drugo je delo čebelje družine, ki iz trakov zgradijo satje, vanj pa vnesejo že prej pripravljen med s svežim sokom rdeče pese. Sveži sok rdeče pese je mešan z KOČEVSKIM GOZDNIM MEDOM v razmerju 1 : 8 (en del soka - osem delom meda). Najbolje je, da uporabite najboljši med, ki ga premore vaše čebelarstvo. Sam v ta namen uporabljam spomladanski KOČEVSKI GOZDNI MED, ki je povečini iz gozdne češnje in javorja.
Do treh četrtin zgrajeno satje v kozarcih
Do treh četrtin zgrajeno
satje v kozarcih
Izgrajeno je prvo satje s sokom rdeče pese v kozarcu na Slovenskem
Izgrajeno je prvo
satje s sokom rdeče
pese v kozarcu
na Slovenskem
V pitalnik, ki je v visoki podnici GJ panja, dodam po pet litrov te raztopine. Ko po približno štirih do petih dneh čebele spraznijo pitalnik, dodam novo raztopino. To lahko počnemo celo poletje, saj le odvzemamo kozarce z zgrajenim satjem in na njihovo mesto postavljamo prazne.
Ko je satje zgrajeno in napolnjeno z mešanico medu in soka rdeče pese ter do dve tretjini zaprto, je to znak, da je med dozorel. Tedaj poberem kozarce in jih pustim približno eno uro odprte, da iz njih izletijo čebele. Potem prazen prostor med izgrajenimi sati zalijem s prej iztočenim medom s sokom rdeče pese, ki sem ga pridelal v drugem panju. Čebele v svojih telesih med s sokom rdeče pese stabilizirajo tako, da postane zrel in trajno užiten. Priporočam ga predvsem slabokrvnim bolnikom ter ljudem z boleznijo jeter in srca ter obolelim za rakom.
Dolit je še med s sokom rdeče pese
Dolit je še
med s sokom
rdeče pese
Še nekaj o shranjevanju soka rdeče pese. Sveži sok rdeče pese se pokvari v nekaj dneh.
Med s sokom rdeče pese na prodajni polici domačega čebelarstva
Med s sokom rdeče pese
na prodajni polici
domačega čebelarstva
Zato je treba presežke soka v PVC-steklenicah globoko zamrzniti v zamrzovalni skrinji. Iz nje vzamemo le toliko soka, kot ga potrebujemo za eno uporabo. Če želite pridobiti čim več soka iz rdeče pese, si v trgovinah s tehničnim blagom kupite centrifugalni sokovnik, ki stane približno 14 000 SIT.
Za izdelek MED V SATJU S SOKOM RDEČE PESE sem se odločil predvsem iz higienskih razlogov. V kozarcih zgrajeno satje namreč ni treba prijemati z rokami in tudi zunanji izgled izdelka je prijeten.
Pa dober tek in veliko uspeha pri izdelavi tega proizvoda vam želi Čebelarstvo MA-JA.

Pišite mi !!!