Iz življenja čebelje družine

Divji roj na hrastovem deblu
Tale roj, ki ga je čebelar spregledal je ušel v gozd in si na hrastu ustvaril nov dom. Preko zime na vlagi in na mrazu najbrž ne bo preživel
Ko se v aprilu število čebel v panju hitro množi, v mesecu maju izleti iz prenapolnjenega panja približno polovica čebel, trotov in nekje v sredini gruče stara matica. Še prej poskrbi stara matica v panju za nov zarod. Zaleže matičnike iz katerih se po izletu roja izleže nova matica. Po rojstvu poskrbi za nov zarod. Ko roj izleti in se usede na bližnje drevo ga čebelar ogrebe in ga vsadi v nov pripravljen panj.
Na sliki so čebele na lipovi paši v Šalki vasi pri Kočevju
Na sliki so čebele na lipovi paši v Šalki vasi pri Kočevju
Nektar čebele prinesejo v panj in ga odlagajo v celice – satje. Čebele morajo ob dobri paši imeti v panju dovolj prostora, da shranijo nektar, ki kasneje v panju dozori v med. Ob dobri paši čebele naberejo na dan več kilogramov medičine. Čebelam lahko kaj hitro zmanjka prostora za shranjevanje oziroma skladiščenje. Zato mora čebelar dozoreli med izprazniti iz polnih in pokritih satov.
Na sliki deviško satje polno medu
Na sliki deviško satje polno medu
Ko nastopi močna paša, čebelar nastavi v medišče prazne okvirje, ki so pregrajeni na deset manjših okvirčkov. V njih čebele zgradijo satje. To satje imenujemo deviško satje. Čebele ga napolnijo z medičino, ki v nekaj dneh dozori v med. Dozoreli med čebele konzervirajo tako, da zavoskajo celice. Čebelar izreže satje ter ga v kosih zloži v kozarce ter dolije med iz istega točenja. Takega nato zaužije ali proda svojim odjemalcem.
Na sliki vidimo kako čebela na zadnjih nogah prinaša v panj cvetni prah
Na sliki vidimo kako čebela na zadnjih nogah prinaša v panj cvetni prah
Spomladi, ko zacvetijo leska in nato še mačice začno čebele v velikih količinah prinašati cvetni prah. Cvetni prah je za čebele kot kruh za ljudi. Brez cvetnega prahu, obnožine ali peloda ni čebeljega razvoja. Cvetni prah pomešan z medom je osnovna hrana za čebeljo zalego. Normalno razvita čebelja družina porabi na leto do 50 kg cvetnega prahu.
Na sliki je vodni izvir v Podnu, ki je od čebelnjaka oddaljen le 100 m
Na sliki je vodni izvir v Podnu, ki je od čebelnjaka oddaljen le 100 m
Ena med najpomembnejšimi stvarmi pri delu s čebeljimi družinami je voda. Najbolje je, da je v bližini čebelnjaka čisti izvor pitne vode. Čebele vodo uporabljajo za novi zarod in za lastno porabo. Zelo je pomembno,da je voda kar se, da čista. Čebele zelo rade pijejo vodo iz skale, ki je poraščena z mahom.
Pišite mi !!!